matematykaszkolna.pl
Proste punkty 6latek: rysunekJeszce mam dwa zadanka z tej ksiazki Nr 1 Dane sa trzy punkty A B C nie lezace na prostej Skonstruj punkt D by czworokat o wierzcholkach A B C D mial os symetrii Mysle zeby zrobic tak 1) polaczyc punkt A z C 2) wyznaczyc punkt D symetryczny wzgledem punktu B i dostane ten czworokat
28 mar 21:55
wredulus_pospolitus: tak ... wtedy dostaniesz deltoid który posiada dwie osie symetrii
28 mar 21:57
6latek: rysunekOK emotka zadanie nr 2 Dane sa punkty A i B oraz prosta l Narysuj taka prosta k aby figura skladajaca sie z prostych k i l oraz punktow A i B miala os symetrii Tutaj nie wiem jak .Rysunek zrobilem sam
28 mar 22:02
6latek: Ktos podpowie ?
28 mar 22:24
wredulus_pospolitus: chwila
28 mar 22:26
wredulus_pospolitus: wybacz ale nie rozumiem co to jest 'figura składająca się z prostych k i l oraz z punktów A i B Czyli co −−− punkt A ma być symetralny względem jakieś osi do punktu B ? Tak samo proste (o ile one same nie będą symetralnymi) ?
28 mar 22:30
6latek: Tylko tyle pisze Wlasnie ja tez sobie tego nie wyobrazam emotka Moze trza zrobic inny rysunek ?
28 mar 22:33
wredulus_pospolitus: rysunek jeżeli tak to: 1) rysujesz odcinek AB 2) wyznaczasz symetralną odcinka AB (i mamy załatwioną symetrię punktów) 3) jeżeli prosta l będzie równoległa do AB to ułatwiona sprawa −−− rysujesz dowolną równoległą jako prostą k 4) jeżeli nie jest równoległa (patrz rysunek) to: 4.1) przedłużasz odcinek AB tak aby przeciął prostą l 4.2) przedłużasz odcinek AB (z drugiej strony) odkładając odległość od środka odcinka AB (oś symetrii) do punktu przecięcia (z punktu 4.1) 4.3) łączysz punkt z (4.2) z przecięciem osi symetrii z prostą l
28 mar 22:36
Mila: rysunek
28 mar 22:37
wredulus_pospolitus: rysunek
28 mar 22:40
iteRacj@: rysunek może tak? ? (dla A≠B, A∉l, B∉l)
28 mar 22:40
6latek: Dziekuje Ci za pomoc emotka Zadania z podrecznika mam juz zalatwione
28 mar 22:42
6latek: Dziekuje Milu i iteRcj@ rowniez za pomoc emotka
28 mar 22:44