matematykaszkolna.pl
Prosta i punkty 6latek: rysunekNa danej prostej wyznacz taki punkt by suma odleglosci tego punktu od dwoch danych punktow byla najmniejsza Bedzie to srodek odcinka A B Tylko teraz nie wiem czy z tresci nie wynika ze te punkty A i B nie leza na tej prostej ?
28 mar 21:40
Pytający: Nie tylko środek odcinka, ale każdy punkt, który leży na odcinku AB ma tę własność
28 mar 21:43
wredulus_pospolitus: Punkt P jest pomiędzy A i B wtedy |AP| + |PB| = |AB| i jest stała, bez względu na położenie punktu P emotka
28 mar 21:44
6latek: Witam emotka no tak . dzieki
28 mar 21:46
wredulus_pospolitus: rysunek Przypadki gdy A,B nie leżą na prostej ( (a) po przeciwnych strona prostej, (b) po tej samej stronie)
28 mar 21:50
6latek: dziekuje Ci emotka
28 mar 21:56
wredulus_pospolitus: Jeszcze został Ci jeden przypadek −−− gdy jeden punkt leży na prostej, a drugi nie emotka
28 mar 21:58
6latek: A to juz za duzo szczesia na raz emotka Tak mowie nie raz do sprzedawczyni jak cos kupuje a ona mi sie pyta co jeszcze Ja wtedy starczy byloby za duzo szczescia na raz emotka
28 mar 22:05
wredulus_pospolitus: Akurat nie ... bo ten ostatni przypadek jest prosty jak się chwilę zastanowisz ... najkrótszą drogą z punktu A (który jest na prostej) do B (który nie jest na prostej) będzie linia prosta ... więc droga |AP| + |PB| > |AB| (gdzie P na prostej), więc 'im szybciej' (im bliżej) idąc od A dotrzemy do tego punktu P i zaczniemy iść bezpośredni w stronę B to tym lepiej (i tym bliżej |AP| + |PB| będzie wartości |AB|)
28 mar 22:20
wredulus_pospolitus: tak wiem ... mało matematyczne wyjaśnienie emotka
28 mar 22:20
wredulus_pospolitus: można (na pewno nie wprost) wykazać, że dla takiego przypadku będziemy mieli P = A
28 mar 22:22
wredulus_pospolitus: i posługiwać się tutaj będziemy nierównością trójkąta
28 mar 22:22