.
HELPP:

Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA1B1C1D1 jest romb ABCD o boku długości 4. Miary kątów ABC
i A1BC1 są równe odpowiednio 120 i 60 stopni. Wyznacz objętość oraz miarę kąta nachylenia
przekątnej A1 do płaszczyzny podstawy tego graniastosłupa
Obliczyłem pole podstawy graniastosłupa, wyszło mi 8
√3. Patrząc na trójkąt A1BC1 wychodzi mi
że jest to trójkąt równoboczny (sam nie wiem do końca czemu tak mi się wydaje) i w tym
momencie prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem co robić dalej
28 mar 21:02
Mila:
Przekątna A1?. a drugi koniec przekątnej?
28 mar 21:08
HELPP: AC1* przepraszam, nie zauważyłem
28 mar 21:30
Mila:

1) Przekątne w rombie są dwusiecznymi kątów
| 42√3 | |
2) PABCD=2*PΔABD=2* |
| =8√3 |
| 4 | |
q=4
|AC|=4
√3
p
2=2e
2−2e
2cos60
2) W ΔA
1BC
1: p=4
√3⇒
e=4
√3
3) H
2+4
2=48
H
2=32
H=4
√2
3) V=8
√3*4
√2=32
√6
==============
28 mar 22:18