1 | ||
wynosi | . Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu przy jednej próbie? | |
2 |
1 | ||
(prawdopodobieństwo przeciwne) wynosi | ||
2 |
| 1 | |||||||||
P(X=0) = | *p0*q4 = q4 = | |||||||||
2 |
1 | 4√8 | |||
czyli q = | = | |||
4√2 | 2 |
2 − 4√8 | ||
p = 1 − q = | <−−− taka jest szansa uzyskania sukcesu w jednej próbie | |
2 |
| ||||||||
P4(k)= | *pk*q(4−k) | |||||||
| ||||||||
P4(0)= | *p0*q4=q4 | |||||||
1 | ||
1−q4= | ||
2 |
1 | ||
q4= | ||
2 |
1 | ||
q= | − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie | |
4√2 |
1 | ||
p=1− | − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie | |
4√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |