Geometra analityczna prosta prostopadła
Mavannkas: zad 1.
Dla jakich wartości parametru m, proste o równaniach
(3m+2)x+(m−4)y+8=0 i −3x+(6m+1)y−7=0 są prostopadłe.
Pomoże ktoś z wyznaczeniem współczynnika kierunkowego? Bo nie potrafię tego przekształcić.
28 mar 20:22
PW: Nie potrzeba przekształcać. Znajdź warunek prostopadłości prostych zadanych w postaciach
ogólnych.
28 mar 20:38
Mavannkas: Czyli wystarczy coś takiego?
(3m+2)*(−3)=−1
28 mar 20:44
PW: Przeczytaj jeszcze raz i znajdź to, o czym pisałem.
28 mar 20:45
6latek: mamy dwie proste
A1x+B1y+C1=0
A2X+B2y +C2=0
warunek prostopadlosci
A1*A2+B1*B2=0
========================
28 mar 20:56
28 mar 21:05
Mavannkas: Czyli
(3m+2)*−3=−(m+4)(6m+1)
6m2+16m−10=0
Δ=4√31
x1=(−4+√31)/3
x2=(−4−√31)/3
Tak?
28 mar 21:13
PW: Nie, jeszcze raz napisz warunek A1A2+B1B2 = 0 i rozwiąż uważnie.
29 mar 09:04