rownanie z aprametrem a
Martyna: Dla jakich wartości parametru a równanie ||x|−2+a|=3 ma dokładnie trzy pierwiastki?
28 mar 20:22
PW: Wskazówka. Funkcja po lewej stronie jest parzysta, jest więc tyle samo rozwiązań ujemnych co
dodatnich. Żeby były trzy rozwiązania ...
28 mar 20:28
Eta:
|x|−2+a=3 lub |x|−2+a= −3
|x|= 5−a lub |x|= −a−1
2 rozwiązania dla 5−a>0 i 1 rozwiązanie dla −a−1=0
a<5 i a= −1 to dla a=−1 są trzy rozwiązania
lub
1 rozwiązanie dla 5−a=0 i 2 rozw. dla −a−1>0
a= 5 i a<−1 ( mamy sprzeczność
zatem
tylko dla a= −1 są trzy rozwiązania
===========================
28 mar 20:46
Martyna: Dziękuję bardzo
28 mar 22:31
Eta:
28 mar 22:35
Satan: Skoro Eta rozwiązała, to wyjaśnię wskazówkę PW:
Funkcja jest parzysta, więc aby miała trzy rozwiązania, to jedno z nich musi być x = 0.
Swoją drogą, czy z tą wiedzą poprawnym byłoby narysowanie wykresu f(x) = | |x| − 2| − 3, gdzie
a = 0 i następnie przesuwanie wykresu, aż trafimy? Na wykresie widać od razu, że musimy
przyjąć a = −1, by dostać trzy rozwiązania.
28 mar 22:44