planimetria
salv:

Oblicz x.
Jak narazie tyle wymyśliłem,co na drugim rysunku i poniżej
r
2+x
2=y
2
r
2+x
2=36
czyli y=6
z
2+36=36 no i wychodzą bzdury,więc coś popsułem
28 mar 20:18
salv: Dobra,skorzystalem z twierdzenia o stycznej i siecznej,ale jak zrobic to bez tego?
28 mar 20:22
28 mar 20:24
Eta:

Z tw. o stycznej i siecznej
|AD|
2= |AB|*AC|
x
2=3*9 ⇒ x=....................
28 mar 20:25
wredulus_pospolitus:

z tw. Pitagorasa:
y
2 = x
2 + r
2 −> x
2 = y
2 − r
2
z tw. cosinusów:
y
2 = 3
2 + r
2 − 2*3r*cos(180−α) = 3
2 + r
2 + 6r*cosα
z trygonometrii:
więc:
y
2 = 9 + r
2 + 18 = 27 + r
2
więc:
x
2 = 27 + r
2 − r
2 = 27 −> x = 3
√3
i szukaj błędu w moim rozwiązaniu
28 mar 20:32
wredulus_pospolitus:
albo i nie
28 mar 20:32
wredulus_pospolitus:
to tak jakbyś chciał bez korzystania z tw. o siecznej i stycznej.
28 mar 20:33
salv: Dziękuje za pomoc.A poprowadziłem styczną drugą tą czarną przerywaną i chyba też ma długość
x,bo to przecież koło wpisane w kąt i z przystawania trojkątów,ale chyba coś źle,skoro nie
wychodzi

chyba te 'r' padajace pod katem prostym do stycznej nie dzieli cieciwy na pół,więc
tam pewnie nie będzie 6
28 mar 20:43
salv: okrag wpisany w kat*
28 mar 20:46
an: z Pitagorasa
z2+62=y2
z2+32=r2
===========
27=y2−r2
x2=y2−r2
==========
x=3√3
28 mar 20:48