Zbiory
Satan: Takie pytanie dotyczące zawierania się zbioru w innym zbiorze, a należenia do zbioru.
Załóżmy, że A ⊆ B. No to tutaj jest jasne, że A zawiera się w B. Ale dlaczego A ∉ B? Należenie
jest zdefiniowane przy pomocy opisu elementów zbioru B, ale nie mogę załapać, dlaczego A ∉ B,
skoro elementy ze zbioru A należą do zbioru B.
Proszę o rozjaśnienie tego
28 mar 19:56
Mila:
A jest zbiorem, zatem może się zawierać w zbiorze B .
A={a,b,c} , B={a,b,c,d}
A⊂B
a∊A, b∊A, c∊A elementy zbioru należą do niego.
d∉A
28 mar 20:05
PW: Przykład
Niech A = {Warszawa, Łódź, Kraków}, zaś B={zbiór miast wojewódzkich w Polsce}
Jest prawdą, że A ⊆ B. Natomiast wypowiedź A∉B oznacza, że zbiór trzech miast nie należy
do zbioru miast wojewódzkich (i jest to prawda, bo zbiór trzech miast nie jest miastem).
28 mar 20:06
Satan: Czyli tak naprawdę należenie jest zdefiniowane dla elementów zbioru, tak?
28 mar 20:07
Satan: Chyba rozumiem, jeszcze podam przykład:
A = {a, b, c}
B = {a, b, c, d, {a, b, c}}
I tutaj A ⊆ B oraz A ∊ B, tak?
28 mar 20:10
PW: Uwaga do 20:07
Zbiór i należenie elementu do zbioru są pojęciami pierwotnymi, nie można mówić o definicji.
28 mar 20:13
Satan: Okej, wszystko już rozumiem − dziękuję Wam
28 mar 21:33