matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przedstaw w postaci trygonometrycznej
kapok:
Witam mam taki przykład mógłbym prosić o pomoc
z = −4 +
√
3
i
28 mar 18:03
6latek:
Tak wiec w czym problem ? Nawet modulu nie potrafisz policzyc?
28 mar 18:26
kapok:
moduł wychodzi
√
19
cos fi = −4 /
√
19
sin fi =
√
3
/
√
19
chodzi mi o to jak to fi obliczyć bo te liczby brzydkie wychodzą
28 mar 18:43
Pytający:
Nic ładnego tu raczej nie wyjdzie.
π
Cosinus ujemny, sinus dodatni, stąd
+2kπ<φ<π+2kπ, czyli druga ćwiartka, więc możesz
2
skorzystać z arcusa cosinusa:
−4
arccos(cos(φ))=φ=arccos(
)
√
19
https://www.wolframalpha.com/input/?i=polar+form+of+-4%2Bsqrt(3)i
https://www.wolframalpha.com/input/?i=arccos(-4%2Fsqrt(19))
28 mar 19:02
6latek:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiglIDvtaXhAhUyzqYKHS0SA4QQFjACegQICxAK&url=https%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FLiczby_zespolone&usg=AOvVaw2UFkDLkoyRnhw2AJjp1y8A
Takie tez znalazlem (tam gdzie postac trygonometryczna
28 mar 19:05
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick