Obliczyć pochodne 1 i 2 rzędu
Foxx: Obliczyć pochodne 1 i 2 rzędu
f(x,y)=ln(x
2y−3x
4)
Mam pytanie czy licząc pochodne 1 i 2 rzędu w tym przykładzie można liczyć tylko to co w
nawiasie i zapisać jako:
28 mar 17:58
Jerzy:
Nie.Jedynie drugą zminną traktujesz jak stałą.
28 mar 18:23
Foxx: czyli liczyć z logarytmem ?
28 mar 18:28
Jerzy:
No oczywiście,przecież to funkcja złożona.
28 mar 18:32
Foxx: ok, takie pytania mam jeszcze:
29 mar 10:43
wredulus_pospolitus:
wybacz, ale nie rozumiem Twojego zapisu ... co to jest ?
29 mar 10:44
Jerzy:
A o co pytasz ?
29 mar 10:45
29 mar 14:15
wredulus_pospolitus:
Po pierwsze − pochodna po której zmiennej
29 mar 14:21
29 mar 14:30
29 mar 15:48
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... druga także:
29 mar 15:52
Jerzy:
No tak, moja pomyłka.
29 mar 15:53
Foxx: no i to jest:
| bf | | 2 | | 4 | |
| = |
| − |
| ; a to można odjąć ? |
| bx | | x | | x | |
30 mar 09:23
30 mar 10:16
wredulus_pospolitus:
ale przepraszam bardzo od kiedy:
ln(x
2y − 3x
4) = ln(x
2y) − ln(3x
4)
30 mar 10:17
Foxx: to ile to jest ?
30 mar 10:30
wredulus_pospolitus:
liczysz pochodną z pierwotnej postaci
30 mar 10:34
Jerzy:
| | 2xy − 12x3 | |
f’x = |
| |
| | x2y − 3x4 | |
30 mar 10:38
Foxx: Jerzy jak Ci to wyszło ?
30 mar 10:53
Foxx: Panie Jerzy a tego już nie można skrócić ?
30 mar 11:10
Foxx: | | bf | | x2 | |
dobra nieważne czy ktoś może potwierdzić że |
| = |
| ? |
| | by | | x2y | |
30 mar 11:19
Jerzy:
Liczysz jak pochodną funkcji złożonej , gdzie funkcją zewnętrzną jest ln,
a wewnętrzną wielomian.Tak,można skrócić przez x.
30 mar 11:20
30 mar 11:23
Bleee:
Foxx... dobra rada − − − nie skracaj w pochodnych
30 mar 11:35
Foxx: no, ale jak bym skrócił to później by było łatwiej
30 mar 11:47
Jerzy:
Możesz skrócić,nic się nie dzieje.
30 mar 11:48
Jerzy:
Nigdy nie skracaj wzoru funkcji, bo możesz sknocić dziedzinę.
30 mar 11:50
Foxx: | | b2f | | 2xy−12x3 | | −2x2y2+2x4y−36x6 | |
obliczyłem |
| =( |
| )x'= |
| |
| | bx2 | | x2y−3x4 | | (x2y−3x4)2 | |
czy ktoś może potwierdzić ?
30 mar 12:46
Foxx: prosiłbym żeby ktoś sprawdził
| b2f | | (2xy−12x3)'*(x2y−3x4)−(2xy−12x3)(x2−3x4)' | |
| = |
| = |
| by2 | | (x2y−3x4)2 | |
| | y(2−36x2)(x2y−3x4)−(2xy−12x3)*y(2x−12x3) | |
= |
| = |
| | (x2y−3x4)2 | |
| | (2y−36x2)(x2y−3x4)−(2xy−12x3)(2xy−12x3) | |
= |
| = |
| | (x2y−3x4)2 | |
| | 2x2y2−6x4y−36x4y+108x6−4x2y2+22x4y+22x4y−144x6 | |
= |
| = |
| | (x2y−3x4)2 | |
| | −2x2y2+2x4y−36x6 | |
= |
| |
| | (x2y−3x4)2 | |
30 mar 15:26
wredulus_pospolitus:
wybacz ale co Ty liczysz (chodzi o 15:26)
2) w drugiej linijce pojawia się y przed pierwszym nawiasem − czemu?! (rozumiem że to pomyłka)
w tym mamy przed ostatnim nawiasem także 'magicznie' pojawia się 'y' −−− czemu?
3) w trzeciej linijce − ów drugi 'y' teraz magicznie wskakuje do nawiasu i nagle mamy 2xy <−−−
niby z jakiej racji
30 mar 15:39
Foxx: | | bf | |
Tak liczę |
| zagapiłem się i źle zapisałem. A z tym y to też niewyraźnie zapisałem |
| | bx2 | |
chodziło mi o coś takiego:
(2xy−12x
3)'=(y(2x)'−(12x
3)')=2y−36x
2
30 mar 16:06
Foxx: no chyba że tak nie można to ja już nie wiem jak to zrobić
30 mar 16:24
Jerzy:
To co napisałeś 16:06 jest poprawne.
30 mar 16:27
Foxx: ech w pierwszej linijce ma być:
| | (2xy−12x3)'*(x2y−3x4)−(2xy−12x3)(x2y−3x4)' | |
|
| |
| | (x2y−3x4)' | |
zapomniałem dodać tego y po prawej i temu taka magia
30 mar 16:41
Jerzy:
Napisałem ci,że możesz uprościć pierwszą pochodną i będzie ci łatwiej liczyć drugą,a ty jesteś
uparty jak kozioł.
30 mar 16:48
Foxx: ale ja nie wiem jak to skrócić
30 mar 17:06
Jerzy:
Patrz 11:12 , przez x
30 mar 17:08
Foxx: | | 2xy−12x3 | | 2y−4 | |
tak można skrócić: |
| = |
| |
| | x2y−3x4 | | xy−x | |
30 mar 17:17
Jerzy:
Nie szalej. Wyłącz x przed nawias w liczniku i mianowniku.
30 mar 17:20
30 mar 17:27
Foxx: w takiej postaci to liczyć ?
30 mar 17:32
Jerzy:
Teraz „skreśl” x w liczniku i mianowniku.
30 mar 17:37
30 mar 17:41
Jerzy:
W liczniku 2y, a nie 2x
30 mar 17:47
Foxx: ta, jakoś się dzisiaj nie mogę skupić
30 mar 17:55
Foxx: a jeszcze takie pytanie techniczne, jak liczę:
| | bf | |
|
| = a⇒x2y−3x4 →b⇒lnb =(x2y−3x4) '*(lnb)' liczę względem x czyli y(x2)'−(3x4)', no |
| | bx | |
ale w lnb nie ma x a też się liczy ?
30 mar 18:19
Jerzy:
Nie rozumiem , o co pytasz.
30 mar 18:24
Foxx: no liczy pochodną z x, a lnb nie ma x
30 mar 18:31
Jerzy:
Co ty bredzisz,jak można liczyć pochodną ze zmiennej ? Ty jesteś sdudentem ?
30 mar 18:54
Foxx: a skąd, ja tak sobie liczę bo mi się nudzi
30 mar 19:43