jakie będzie równanie?
lupus: | | 1 | |
Hej, czy ktoś potrafi ułożyć równanie do zadania? wynik jest 33 |
| ale nie wiem jak je |
| | 3 | |
rozwiązać!
Zadanie: Fabryka wykonała w pierwszym miesiącu 12% półrocznego planu, w drugim miesiącu 0,16%,
w trzecim 18,7%, a w czwartym
15% półrocznego planu. Ile procent planu pozostało do
wykonania w ostatnich miesiącach półrocza?
28 mar 16:21
wredulus_pospolitus:
100% <−−− tyle w sumie w ciągu półroczna mają zrobić
1 miesiąc −−− 12%
2 miesiąc −−− 0.16%
3 miesiąc −−− 18.7%
| | 1 | |
4 miesiąc −−− |
| 100% = 20% |
| | 5 | |
dodajemy:
12 + 0,16 + 18,7 + 20 = 50,86
czyli w pozostałe dwa miesiące musieliby zrobić 100% − 50.86% = 49.24% półrocznego plany
Sprawdź wartości bo przy takich liczbach na pewno nie wyjdzie 1/3 półrocznego planu
28 mar 16:39
Jerzy:
W czwartym miesiącu jest 1/5 %
28 mar 16:46
lupus: właśnie, w czwartym miesiącu jest
15 %, próbowałem je rozwiązać na różne sposoby i nie
wychodzi mi,
i cała rodzina też próbowała i nic
28 mar 17:27
Pytający:
Przy takiej treści odpowiedzią powinno być:
100%−(12%+0,16%+18,7%+0,2%)=68,94%
Natomiast prawie "oczekiwaną" odpowiedź można otrzymać tak:
100%−(12%+16%+18,7%+20%)=33,3%
ale nijak ma się to do podanej treści i poza tym
| | 3 | | 9 | | 10 | | 1 | |
33,3=33 |
| =33 |
| ≠ 33 |
| =33 |
| . |
| | 10 | | 30 | | 30 | | 3 | |
28 mar 18:49