wiem ze dal was proste
Maciess: Prosta l jest styczna o okręgu o równaniu x
2 + y
2 =169 w punkcie (12,5). Wyznacz współrzędne
punktu przecięcia prostej l z osią OY.
Moje pytanie czy robie dobrze, bo nie jestem pewien czy nie ma na to jakis gotowych wzorkow z
którego trzeba korzystac?
S=(0,0)− srodek okregu
R=(12,5)
Prosta RS
| | 1 | | 12 | |
Prost l y=− |
| x+b=− |
| x+b |
| | a | | 15 | |
| | 12 | | 169 | |
5=− |
| *12+b ⇒ b= |
| |
| | 15 | | 5 | |
28 mar 15:19
PW: Nie potrzeba równania prostej.
Tworzy się trójkąt prostokątny SRQ, niech Q=(0, q)
|RQ|2 + 132 = q2
28 mar 15:28
jc: Punkt styczności = (a,b).
Styczna jest prostopadła do wektora (a,b).
Równanie stycznej: ax+by=a2+b2.
Miejsca przecięcia z osiami: x=(a2+b2)/a=169/12, y=(a2+b2)/b=169/5.
28 mar 16:32
Maciess: Dziękuje za pomoc
28 mar 16:43
Mila:
wzór:
S=(x
s,y
s)−wsp. środka okręgu
Równanie stycznej do okręgu w punkcie (x
0,y
0) należącym do tego okręgu:
(x
0−x
s)*(x−x
s)+(y
0−y
s)*(y−y
s)=r
2
R=(12,5), r=13
12*x+5y=13
2
x=0
5y=169
28 mar 18:11
PW: Rachunki do 15:28 (naprawdę nie trzeba pisać równania prostej):
12
2+(5−q)
2+13
2=q
2
144 +25−10q+q
2+169=q
2
10q=2•169
28 mar 19:27