Zadanie optymalizacyjne
Turek: W zbiorze trójkątów prostokątnych o obwodzie 20, znajdź ten, którego pole jest największe.
28 mar 14:41
PW: Dwie zmienne x i y − długości przyprostokątnych. Trzeci bok jest równy
√x2+y2 (tw.
Pitagorasa).
Mamy więc dane: x>0, y>0
(1) x + y +
√x2+y2 = 20
Szukamy maksimum funkcji
Wyznaczyć y z (1) i wstawić do (2).
28 mar 15:02
Turek: Doszedłem do tego momentu, jednak nie potrafię wyznaczyć zmiennej z 1 równania
28 mar 15:07
PW:
√x2+y2 = 20 − (x+y)
x2+y2 = 400 − 40(x+y) + x2+y2+2xy
28 mar 15:12
Turek: Dziękuje
28 mar 15:16
28 mar 15:18