matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
asf:
Rozwiąż: x=cos15+sin15 /()
2
3
x
2
=cos
2
15+sin
2
15+2sin15cos15=1+sin30=
2
√
6
√
6
x=
,x=−
2
2
Dlaczego drugie rozwiazanie odpada?Dlatego,ze sin i cos są w pierwszej cwiartce?Wiem,ze mozna to wzorami rozwiazac,ale chce tak
28 mar 12:38
ABC:
dlatego że x>0 , gdyż kąt z pierwszej ćwiartki − może być takie uzasadnienie
28 mar 12:43
asf:
Dzieki za pomoc
28 mar 12:50