matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw wynik w najprostszej postaci
Prosty32:
Przedstaw wynik w najprostszej postaci
1
3
1
1
1
19
(
x−
)
2
−(x−1
)(x+1
)−
(x
2
−
−3x)
2
4
2
2
4
4
x+2
28 mar 01:26
aaa:
1
3
9
9
1
19
3
Licznik
x
2
−
x+
−x
2
+
−
x
2
+
+
x=
4
4
16
4
4
16
4
= ................ =−(x
2
−4)= −(x+2)(x−2) dla x ≠ −2
−(x+2)(x−2)
= 2−x
x+2
28 mar 01:46