równanie tryg.
BoosterXS: Pomoże ktoś z równaniem?
| cos(x) + cos(3x) + cos(5x) | = 3
| | 3x+5x | | 5x−3x | |
cos(3x) + cos(5x) = 2cos( |
| )cos( |
| ) = 2cos(4x)cos(x) |
| | 2 | | 2 | |
| cos(x) + 2cos(4x)cos(x) | = 3
| cos(x)(1+2cos(4x)| = 3
i nie bardzo wiem jak to dalej pociągnąć
28 mar 01:05
aaa:
|1+1+1|=3 lub |−1−1−1|=3
x=kπ, k∊C
28 mar 01:21
BoosterXS: Ok, rozumiem, ale jakbym chciał to rozpisywać tak jak zacząłem rozpisywać to jak to dalej
pociągnąć?
28 mar 01:24
ICSP: masz iloczyn dwóch liczb.
Jedna z przedziału [−1 , 1]
Druga z przedziału [−1 , 3]
Kiedy taki iloczyn da Ci 3 albo −3 ?
28 mar 08:13