Równanie trygonometryczne.
roof: Wyznacz pierwiastki równania sin2x+sin3x+sin4x=0 należące do przedziału <50π, 100π>.
2sin3x*cos(−x)+sin3x=0
2sin3xcosx+sin3x=0
sin3x(2cosx+1)=0
sin3x=0 lub 2cosx+1=0
| | π | | kπ | | π | | π | |
x= |
| + |
| lub x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Co dalej?
28 mar 00:06
roof: Oj, w dwóch od końca rozwiązaniach pomieszałem znaki.
28 mar 00:09
janek191:
Teraz trzeba rozwiązać układy nierówności:
| | π | | kπ | |
1) 50 π ≤ |
| + |
| ≤ 100 π ⇒ k ∊ ... ⇒ x = .. lub x = ... lub x = |
| | 3 | | 3 | |
.... , itd.
oraz
2) ...
3) ...
28 mar 00:14
roof: O, super!
Mam jeszcze pytanie o te drugie i trzecie rozwiązanie:
| | π | | π | |
x=− |
| −2kπ lub x= |
| −2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Tak będzie?
28 mar 00:20
roof: Dobrze, obliczyłem poprawnie serie rozwiązań i wyznaczyłem k według powyższych wskazówek. Co
dalej? Czy ja mam teraz wyznaczać do każdej całkowitej liczby k z tych przedziałów
rozwiązania? Przecież tego będzie masa...
28 mar 21:19