Prawdopodobieństwo
Monia: Mam jeszcze jedno zadanie: W pudełku znajdują się 2 kule czerwone, 3zielone i 4 niebieskie.
Wszystkie kule są ponumerowane. Na ile sposobów można wybrać dwie kule tak aby:
a) tylko jedna z nich była niebieska
b) obie kule były tego samego koloru?
26 mar 23:18
a7:
26 mar 23:30
a7: prawidłowa odpowiedź to jest a) na 20 sposobów b) na 10 sposobów, a ja już policzyłam jakie
jest prawdopodobieństwo takich zdarzeń
26 mar 23:38
Monia: Na ile sposób czyli bez Ω, więc:
a) 4*5=20 tylko zastanawiam się czy powinno być 4*5 +5*4?
b)4*3 + 3*2 + 1=19
26 mar 23:38
a7: a) (moim zdaniem) losujemy jedną z czterech kul niebieskich i jedną z pozostałych pięciu
zielonych i czerwonych 4*5=20
?
26 mar 23:41
a7: b) 6+3+1=10
26 mar 23:42
Monia: Zmyliła mnie informacja że są ponumerowane. Jak możesz wytłumaczyć to skąd bierze się w
podpunkcie b ta 6?
26 mar 23:49
26 mar 23:51
26 mar 23:52
Monia: Dziękuję
27 mar 07:14