Prawdopodobieństwo choroby
Patrycja: Szansa wystąpienia pewnej rzadkiej choroby wynosi 0,001. System ekspertowy wspomagający
zdiagnozowanie tej choroby wykrywa ją z prawdopodobieństwem 0,99. W przypadku osoby zdrowej
prawdopodobieństwo fałszywego rozpoznania choroby wynosi 0,02. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że osoba, u której system ekspertowy zdiagnozował wystąpienie choroby jest tak naprawdę
chora? A jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pomimo rozpoznania choroby przez system
pacjent jest zdrowy?
26 mar 23:06
wredulus_pospolitus:
P(A) = 0.99*0.001 = ...
P(B) = 0.999*0.02 = ...
26 mar 23:10
26 mar 23:10