Prawdopodobienstwo
Monia: Ze zbioru liczb {0,1,2...,100} wybieramy losowo jedna liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowana liczba jest podzielona przez 4 lub 7.
Może ktoś wie jak to rozwiązać.
Wiem że Ω=101i muszę odszukać ilość liczb podzielonych przez 4 i 7 oraz przez 28.
Tylko zastanawiam się czy np liczb podzielonych przez 4 jest 25 czy 26?
Widziała kilka podobnych zadań i w każdym inne rozwiązanie jedni doliczają 0,
bo przecież dzieli się przez wszystkie liczby🤔
Pomóżcie
26 mar 22:46
26 mar 22:51
Monia: Czyli w tym zbiorze jest 26 liczb podzielonych przez 4?
26 mar 22:54
a7: zbiór A
liczby podzielne przez 4 jest ich 26

(0, 4, 8, 12,,,,,,,96, 100)
liczby podzielne przez 7 jest ich 15 (0 7 14 21,......84 98)
minus liczby podzielne i przez 4 i przez 7 (minus m.in nasze 0 oraz 28, 56, 84) jest ich 4
Ω=101
P(A)={26+15−4}{101}={37}{101}
?
26 mar 22:56
a7: poprawka
26 mar 22:59
Monia: Dzięki ☺️
26 mar 23:01