Ile jest liczb sześciocyfrowych ...
jezowj: Ile jest liczb sześciocyfrowych, w zapisie których cyfra 2 występuje trzy razy?
Poproszę o pomoc i ewentualne wyjaśnienie bądź odesłanie do odpowiedniego materiału.
26 mar 22:15
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy dwie możliwości:
1) '2' jest pierwszą cyfrą tejże liczby
wtedy mamy takich liczb dokładnie:
2) '2' nie jest pierwszą cyfrą tejże liczby
wtedy mamy takich liczb dokładnie:
26 mar 22:18
a7: Wredulusie jeszcze trzebaby uwzględnić chyba żeby nie było wiecej niż 3 dwójki
26 mar 22:22
wredulus_pospolitus:
dlatego mamy 9 (bądź 8) możliwości na pozostałych miejscach a nie 10
26 mar 22:23
a7: muszę to sobie lepiej przypomnieć
26 mar 22:27
jezowj: Cyfra '2' występuje trzy razy. Układałem sobie coś takiego:
abc222
a2bc22
itd.
gdzie:
a, b, c − dowolne cyfry
2 − cyfra 2 występujące trzy razy
Czy rozumując w ten sposób popełniłem błąd?
26 mar 22:28
Mila:
Jest dobrze:
| | | |
2||22ΔΔΔ− | *93=10*93 wybór miejsca na 2 dwójki, pozostałe cyfry ze zbioru: |
| | |
{0,1,3,4,5,6,7,8,9}
Δ||222ΔΔ− Pierwsza cyfra ze zbioru {1,3,4,5,6,7,8,9}, wybór miejsca na 3 dwójki,
pozostałe ze zbioru:{0,1,3,4,5,6,7,8,9}
26 mar 22:29
wredulus_pospolitus:
a NIE JEST dowolną cyfrą ... nie może być 0
dodatkowo a,b,c nie mogą być '2'
26 mar 22:29
wredulus_pospolitus:
| | | |
zauważ, że | *8*92 oznacza wszystkie przypadki: |
| | |
a22bc2 ... gdzie 'a' jest pierwszą cyfrą (a te trzy '2' są gdzieś tam dalej)
| | | |
natomiast | *93 odpowiada za wszystkie przypadki gdzie masz: |
| | |
2abc22 jedną '2' 'na sztywno' na pierwszym miejscu a resztę 'mieszasz'
26 mar 22:31
jezowj: Dziękuję Mila. Nie rozumiem, czemu "Pierwsza cyfra ze zbioru {1,3,4,5,6,7,8,9}" zostało
pominięte zero.
26 mar 22:36
a7: bo byłaby to wtedy liczba pięciocyfrowa
26 mar 22:38
a7: tzn nie ma liczb sześciocyfrowych ani żadnych z zerem na początku
26 mar 22:41
jezowj: wredulus pospolitus masz rację. Źle sformułowałem objaśnienie.
| | | |
Mila. Czy możesz mi nieco wyjaśnić, czemu w wyborze miejsca na cyfrę '2' jest | |
| | |
26 mar 22:50
wredulus_pospolitus:
Przeczytaj co napisałem o 22:21
Bo w jednym przypadku jedna z tych '2' NA SZTYWNO przypisujemy do pierwszej pozycji ... więc
zostają nam dwie '2' które rozmieszczamy na 5 miejscach
26 mar 22:52
wredulus_pospolitus:
w drugim przypadku 'na sztywno' pierwsze miejsce zajmuje cyfra różna od '2' ... więc zostają
nam wszystkie trzy '2' i pięć możliwych pozycji dla nich
26 mar 22:53
Mila:
Rozważyłam przypadek, że pierwszą cyfrą jest cyfra 2, to pozostałe dwie cyfry 2 ustawiam
na dwóch miejscach spośród 5 .
W drugim przypadku pierwsza cyfra jest inna niż 2 i inna niż 0, to 3 cyfry 2 ustawiam
na 3 miejscach spośród 5 pozostałych.
26 mar 22:55
jezowj: Dziękuję Mila.
| | | | | |
Nie mogę sobie przypomnieć jak liczymy | i | Czy jest to jakoś powiązane z |
| | | |
silnią?
26 mar 23:03
Mila:
5!=1*2*3*4*5
Możesz w zależności od potrzeb zapisać:
5!=3!*4*5
5!=4!*5
| | 5! | | 3!*4*5 | | 20 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!*3! | | 1*2*3! | | 2 | |
Dla uproszczenia mamy wzory:
W pozostałych przypadkach rozpisujemy i upraszczamy;
| | | |
Oblicz | wg wzoru (1) i wg (2) |
| | |
26 mar 23:21
jezowj: Dziękuję Wam wszystkim za zaangażowanie, wytłumaczenie i poświęcony czas.
Pozdrawiam.
26 mar 23:23
Mila:

:
26 mar 23:35