Punkty
Echoes: Czy mozna znalezc takie trzy punkty A B C aby ich odleglosci byly rowne liczbom
a) AB=m BC=2m CA=4m
b) AB=m BC= 2m CA=3m
c) AB=m BC=2m CA= 2,5 m? (m>0)
26 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
wskazówka: nierówności |AB| + |BC| ≥ |AC| (patrz nierówności trójkąta ... a równość zachodzi
gdy punkty są współliniowe)
26 mar 21:30
Echoes: To tylko odpowiedz b ) bedzie prawidlowa
26 mar 21:33
wredulus_pospolitus:
a (c) nie

A czemuż to
26 mar 21:36
Echoes: CA<AB+BC
Czyli w tym zadaniu punkty nie musza byc wspolliniowe
Dzieki .
26 mar 21:40
wredulus_pospolitus:
26 mar 21:44