nierówność
spanker:
bardzo prosiłbym o pomoc w tym przykładzie
| | 3 | |
moje rozwiązanie to: x∊(−2; |
| ), ale nie mam pewności czy to jest dobrze |
| | 2 | |
26 mar 21:03
wredulus_pospolitus:
na pewno jest złe ... zapewne namieszane przy braniu części wspólnych z warunkami
niech x = 0
| 3 | | 1 | |
| = −0.5 ≥ −0.(3) = − |
|  no nie sądzę |
| −6 | | 3 | |
26 mar 21:05
spanker: hmm.. rzeczywiście, dzięki wielkie
coś jeszcze poprobuję i zobaczymy
26 mar 21:09
Eta:

2x
2+x−6= (2x−3)(x+2) i założenie : x≠−2 i x≠ 3/2
| 1−x | |
| ≥0 ⇔ (1−x)(2x−3)(x+2)≥0 |
| (2x−3)(x+2) | |
x∊.............................
26 mar 21:33
spanker: dziękuję Eta
26 mar 21:51