Wyznacz współrzędne punktu C
genewra: Dane są punkty A=(4,2) i B=(1,−3). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do osi OY, tak aby
|∠ACB|=90°.
26 mar 20:50
zys:

współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez A i C
współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez B i C
i warunek prostopadłości a
1*a
2=−1
26 mar 21:08
Eta:

C(0,y)
z warunku prostopadłości wektorów BC i AC
→ →
BC=[−4,y−2] i AC=[−1,y+3]
(y−2)*(y+3)+4=0⇒ y
2+y−2=0 ⇒ (y+2)(y−1)=0 ⇒ y= −2 v y=1
C(0,−2) lub C(0,1)
===============
26 mar 21:11
Mila:

Inny sposób:
A=(4,2) i B=(1,−3)
S− środek AB
|AB|=
√32+52=
√34
| | √34 | |
2) równanie okręgu o środku S i r= |
| |
| | 2 | |
C=(0,y) podstawiamy do równania x=0
(y+0.5)
2=2.25
y+0.5=1.5 lub y+0.5=−1.5
y=1 lub y=−2
C=(0,1) lub C=(0,−2)
|∡ACB|=90 − kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy
26 mar 21:45
Eta:
3 sposób
z tw. Pitagorasa
|AC|2+|BC|2=|AB|2
42+(y−2)2+12+(y−3)2= 32 +52
po uporządkowaniu .......................
y2+y−2=0 ⇒(y+2)(y−1)=0 ⇒ y=−2 v y= 1
C(0,−2) lub C(0,1)
================
26 mar 21:57
Mila:
A autorka nie patrzy tutaj
26 mar 23:03