Funkcja wklęsła i wypukła - pochodne.
Maths_looser: Wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji f określonej wzorem f(x) = x
3 − 2x
2 − 4x
dla x ∊ R i na tej podstawie wskaż wszystkie poprawne odpowiedzi. Możliwe, iż kilka jest
poprawnych.
a) w przedziale ( −4 , +
∞) funkcja f jest wklęsła
| | 2 | |
b) w przedziale ( |
| , +∞) funkcja f jest wypukła |
| | 3 | |
| | 2 | |
c) w przedziale ( −∞, |
| ) funkcja f jest wklęsła |
| | 3 | |
d) w przedziale ( −
∞ , −4) funkcja f jest wypukła
Jest ktoś w stanie policzyć?
26 mar 20:45
wredulus_pospolitus:
zacznij od policzenia DRUGIEJ pochodnej
26 mar 20:54
Maths_looser: Gdyby było łatwo to bym pewnie tu nie przychodził po pomoc. Potrzebuje poprawne odpowiedzi w
zasadzie na już, a potem będę siedział do rana, aby to zrozumieć...
26 mar 20:56
Maths_looser: Ktoś pomoże?
26 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
Czy Ty w ogóle chodziłeś na zajęcia

nie potrafisz policzyć PODSTAWOWYCH pochodnych?
26 mar 21:24
wredulus_pospolitus:
stosujemy jednej z podstawowych wzorów:
f(x) = a*xα
f'(x) = a*α*xα−1
oraz korzystam z tego że pochodna sumy = sumie pochodnych
więc dla:
f(x) = x3 − 2x2 − 4x
f'(x) = (x3)' − (2x2)' − (4x)' = 3x2 − 2*2x − 4 = ...
f''(x) analogicznie
Później przyrównujesz f''(x) do zera ... sprawdzasz kiedy f'' > 0 , kiedy f'' < 0 i na tej
podstawie określasz kiedy funkcja f(x) jest wklęsła a kiedy wypukła
26 mar 21:56
Maths_looser: Okay, zacznij od policzenia drugiej pochodnej.
Pierwsza pochodna to:
f ' (x) = 3x2 − 4x − 4 zgadza się?
26 mar 21:57
Maths_looser: W takim razie druga pochodna to
f ' ' (x) = 6x − 4 prawda?
26 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
Dobra ... umówmy się tak −−− dam Ci gotowe rozwiązania, ale w sobotę siadasz do pochodnych (dam
Ci link do zbioru zadań) i je przerabiasz ... bo zapewne czeka jeszcze Ciebie egzamin, a na
egzaminie całki będą ( 'procedura odwrotna' do pochodnej)
26 mar 21:59
wredulus_pospolitus:
tak
26 mar 21:59
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
więc dla x> |
| f''(x) > 0 ... więc f(x) jest wtedy wklęsła czy wypukła ? (PS. Juz w tym |
| | 3 | |
momencie nawet nie wiedząc tego patrzysz na odpowiedzi i wiesz które zaznaczyć

)
26 mar 22:00
Maths_looser: | | 2 | |
f ' ' (x) > 0 <=> 6x−4 > 0 <=> 6x > 4 <=> x > |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
f ' ' (x) < 0 <=> 6x−4 < 0 <=> 6x < 4 <=> x < |
| |
| | 3 | |
O to Ci chodzi ?
26 mar 22:01
wredulus_pospolitus:
tak
26 mar 22:01
wredulus_pospolitus:
Więc odpowiedzi A i D odpadają
zauważ, że B i C nie wykluczają siebie wzajemnie ... mało tego ... jak jedna z nich zachodzi to
i druga (w tym przypadku)
26 mar 22:02
wredulus_pospolitus:
A że jakaś odpowiedź musi być prawdziwa, więc to zarówno B jak i C będzie prawidłowa
26 mar 22:03
Maths_looser: Będę Ci dozgonnie wdzięczny, jeżeli mógłbyś mi właśnie jakiś taki kurs przygotować na weekend.
Tu na prawdę nie chodzi mi o to, abym zaznaczył odpowiedz poprawną i poszedł spać. Z
matematyką finansową może nie miałem problemów, potem macierze tu było ciężej, ale
przesiedziałem dłuuugie godziny i udało się zaliczyć na 5 tak jak i dział finansowy, teraz
czas na pochodne i całki, które idą mi bardzo opornie chociaż jestem na każdym jednym
wykładzie i każdych jednych ćwiczeniach, ehh…
26 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
Ok ... to zadanie uznajemy za zrobione?
Jeżeli tak to 'podbij' kolejne Twoje zadania (co bym jakiegoś nie pominął)
26 mar 22:05
Maths_looser: Ostatnie w zasadzie właśnie podbiłem z tempem zmian.
26 mar 22:06
Maths_looser: Tak, możemy uznać za zrobione, gdyż widzę iż w notatkach mam od tego momentu, gdy policzyłem <0
oraz >0 to mam namalowaną oś i zaznaczone na niej gdzie maleje, gdzie rośnie, więc adekwatnie
w tym zadaniu tak trzeba pewnie rozrysować i odczytać wklęsłość i wypukłość. Dlatego na
spokojnie usiądę do tego na pewno i przeanalizuje na przykładzie tego zadania.
26 mar 22:07