Graniastosłup sześciokątny
Maciek: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krótsza przekątna o
długości 12 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30o
26 mar 20:41
Mila:

p=a
√3− krótsza przekątna podstawy
d=12 − krótsza przekątna graniastosłupa
H=6
6
√3=a
√3
dokończ
26 mar 21:04
26 mar 21:34
Mila:
Niestety źle , p jest krótszą przekątną sześciokąta.
p=2h, gdzie h to wysokość trójkąta równobocznego o boku a
Czytaj co napisałam 21:04
26 mar 21:51
26 mar 22:38
Mila:
Błąd rachunkowy
6*9=54
V=54√3*6=324√3
26 mar 23:01