Funkcja pochodna - zastosowanie.
Maths_looser : Rozwiąż poniższe zadanie, a następnie wskaż wszystkie poprawne odpowiedzi.
Prostopadłościenny pojemnik bez pokrywy o kwadratowym dnie ma mieć pojemność 0,5 m
3.
Niech; x− długość boku dna, h − długość wysokości pojemnika.
Wyznacz "x" i "h", tak aby na wykonanie pojemnika zużyć jak najmniej materiału (czyli aby suma
pola podstawy i pół ścian bocznych tego prostopadłościanu była jak najmniejsza).
a) "h" powinno wynosić 1 m.
b) "h" powinno wynosić 0,5 m.
c) "x" powinno wynosić 0,5 m.
d) "x" powinno wynosić 1 m.
Jest ktoś wstanie dojść do wyniku?
26 mar 20:35
Maths_looser: Ktoś pomoże?
26 mar 21:10
PW: Pole podstawy jest równe x
2.
Pole ścian bocznych jest równe 4•x•h
(1) Pole łączne x
2+4xh.
Wiemy, że objętość = x
2h = 0,5.
| | 0,5 | |
Wobec tego h = |
| . Ta informacja wstawiona do (1) daje |
| | x2 | |
Szukamy liczby x, dla jakiej funkcja P osiąga minimum lokalne na przedziale (0, ...)
26 mar 21:23
wredulus_pospolitus:
PW ... problem w tym, że chłop nie potrafi liczyć pochodnych (nawet nie wie jaka jest pochodna
z ex) i czeka na gotowca bo ma jakiś tam test rozwiązać do północy
26 mar 21:29
Maths_looser: Staram się przeanalizować Twoje rozwiązanie, lecz nie bardzo mogę dojść do odpowiedzi...
26 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
Mathslooser −−− skoro jest to test to czemu nie PODSTAWISZ wartości z danej odpowiedzi i nie
policzysz jaka wartość pola wyjdzie i nie sprawdzić dla których odpowiedzi ów wartość będzie
najmniejsza
26 mar 21:32
Maths_looser: wredulus… Z całym szacunkiem do Ciebie, rozumiem Twoją złość jak i zdenerwowaniem brakiem
wiedzy w mojej głowie. Natomiast powiem Ci tylko tyle, iż około 2 tygodnie temu pomagałeś mi z
pochodną w przypadku innych zadań i dzięki temu zrozumiałem to co chciałeś mi przekazać.
Oczywiście możesz mi nie uwierzyć i nie pomagać mi więcej, a nawet nakłaniać innych do
olewania mnie, natomiast chce, abyś wiedział, że rozwiązanie faktycznie faje mi zrobione
zadanie, ale również wiedzę do przeanalizowania, bo egzaminu z Wami nie napisze.
26 mar 21:33
Maths_looser: Czy poprawna odpowiedz to
x = 1
h = 0,5?
26 mar 21:40
wredulus_pospolitus:
To nawet nie tyle brak podstawowej wiedzy mnie zirytował co fakt, że przychodzisz na forum z
kilkoma zadaniami (podstawowymi zadaniami) na 3.5−4 godziny przez 'death line'.
To chyba trochę nie tak, nie sądzisz ?!
26 mar 21:41
wredulus_pospolitus:
Tak ... taka będzie prawidłowa odpowiedź (i tylko te dwie od początku wchodziły w rachubę)
26 mar 21:42
Maths_looser: Zgadzam się z Tobą Wredulus, natomiast uwierz mi, iż nie wynika to z tego, że olewam matematykę
i przychodzę kilka h przed końcem czasu, aby na szybko rozwiązać zadania i cześć. Mam niestety
bardzo dużo na głowie, aczkolwiek bardzo chce to zrozumieć. W weekend postaram się poświęcić
cały dzień na naukę podstaw, wzorów etc., aby móc iść dalej i głębiej, gdyż niestety muszę.
Jestem humanistą, a matematykę po prostu muszę zaliczyć, aby iść dalej już bez niej w kierunku
obranym przez siebie, zgodnie z kierunkiem na uczelni.
26 mar 21:47