Bylo cos zeby Obliczyc cosinus tego ostroslupa do plaszczyzny
Jego podstawy.
1) β− kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy
2) α− kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
3) kąt między ścianami bocznymi ( w drugim wątku będzie)
Ad1)
a) W ΔABC:
| a√3 | 6√3 | |||
h= | = | , h=3√3 | ||
| 2 | 2 |
| 2 | 1 | |||
|OC|= | h=2√3, |OE|= | h=√3 | ||
| 3 | 3 |
| |OC| | 2√3 | |||
cosβ= | ⇔cosβ= | , | ||
| k | 4 |
| √3 | ||
cosβ= | − cosinus kąta między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy | |
| 2 |
| 1 | ||
k2=h12+( | a)2⇔42=h12+32 | |
| 2 |
| |OE| | ||
cosα= | ⇔cosα=U{√3}{√7 | |
| h1 |
| √21 | ||
cosα= | −cosinus kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy | |
| 7 |
3) kąt między ścianami bocznymi
BD⊥SC, AD⊥SC, |AD|=BD|
a) h1=√7
| 1 | ||
PΔBCS=PΔABS= | *6*√7=3√7 | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔBCS= | *4*e | |
| 2 |
| 3√7 | ||
2e=3√7⇔ e= | ||
| 2 |
| 3√7 | ||
36=2*( | )2*(1−cosδ) | |
| 2 |
| 9*7 | 4 | |||
18= | *(1−cosδ) /* | |||
| 4 | 9*7 |
| 4 | ||
1−cosδ=18* | ||
| 9*7 |
| 8 | 8 | |||
1−cosδ= | , 1− | =cosδ | ||
| 7 | 7 |
| 1 | ||
cosδ=− | − cosinus kąta między ścianami bocznymi (kąt rozwarty) | |
| 7 |