Ostroslup Prawidlowy Trojkatny, oblicz pc i objetosc
Masny: Oblicz pc i objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego jesli jego wysokosc wynosi 4
A kat krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy wynosi 45stopni.
Z gory dzieki ❤
26 mar 20:31
Masny: Up
26 mar 21:05
Mila:

H=4
1) ΔSOC− Δprostokątny równoramienny⇔
|OC|=H=4
| 2 | |
| h=4⇔h=6− wysokość w ΔABC |
| 3 | |
a
√3=12 /*
√3
3a=12
√3
a=4
√3
Z tw. Pitagorasa oblicz h
b
dokończ sam
3) V=..
P
c=..
26 mar 21:16
Masny: Mila.
Czyli: 42 = 22 + hb2
16 = 4 + hb2
12= hb2
Hb= √12 cos tego nie widze xd
26 mar 21:37
Mila:
hb jest przeciwprostokątną !
hb2=42+22
hb2=20
hb=√20=√4*5
hb=2√5
Pracuj dalej
26 mar 22:05