Wyznacz pochodną funkcji f
Fartuszek_okruszek: | | e−x − ex | |
Wyznacz pochodną funkcji f danej wzorem f(x) = |
| , a następnie wskaż |
| | ex + e−x | |
wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Możliwe, iż kilka odpowiedzi jest poprawnych.
a) f ' (2) = 0
b) f ' (0) = −1
c) f ' (x) = (f(x))
2 − 1
d) f ' (x) = 0
Ktoś pomoże rozwiązać to zadanie?
26 mar 20:29
Maths_looser: Czy tutaj należy użyć wzoru na pochodną ilorazu funkcji? Jeżeli tak to czy to będzie w ten
sposób rozpisane?
(e
−x − e
x) ' * (e
x + e
−x) − (e
−x − e
x) * (e
x + e
−x) '
26 mar 21:10
Maths_looser: Czy jedyną poprawną odpowiedzią jest odpowiedz D?
Wyszło mi, że f ' (x) = 0, ale nie jestem w stanie pozostałych odpowiedzi zweryfikować...
26 mar 21:23
ICSP: Funkcja raczej stała nie jest, więc d odpada z miejsca.
Twoja funkcja to nic innego jak − tgh(x)
Jego pochodna jest znana.
f'(x) = [f(x)]2 − 1
f'(0) = 0 −1 = −1
26 mar 21:29
wredulus_pospolitus:
zanim zaczniesz liczyć pochodne to można to trochę przekształcić (będzie łatwiej liczyć
później)
| | | | 1 − e2x | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| − 1 |
| | | | 1 + e2x | | 1 + e2x | |
I z tej (ostatniej) postaci będzie Ci łatwiej policzyć pochodne (o ile tylko wcześniej
opanujesz liczenie pochodnych)
26 mar 21:36