Wielokąt i przekątne
Echoes: Bardzo prosze o wytlumaczenie
Ile przekatnych mozna wyprowadzic z jednego wierzcholka n−kąta ?
Ile przekątnych posiada n−kąt ?
Na ile trojkątow dziela n−kąt przekątne poprowadzone z jednego jego wierzcholka ?
26 mar 20:22
a7: | n*(n−3) | |
pytanie 2: w n−kącie mamy |
| przekątnych n−l.naturalna większa od 2 |
| 2 | |
26 mar 20:28
Echoes:

Udowodnij twierdzenie :
Jesli lamana AMB obejmuje lamana ANB to dlugosc pierwszej z nich jest wieksza od dlugosi
drugiej
26 mar 20:29
Echoes: O cholewcia nie tutaj mialem to napisac
26 mar 20:31
Mila:

n=5 − 2 przekątne z jednego wierzchołka, 3 trójkąty
n− liczba boków w wielokącie wypukłym
n−3− liczba przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka
n*(n−3) | |
| −liczba wszystkich przekątnych |
2 | |
II kombinatorycznie
n− liczba wierzchołków wielokąta wypukłego
| |
liczba wszystkich odcinków |
|
| | |
( | −n)− liczba wszystkich przekątnych |
| |
n*(n−1) | | n2−n−2n | | n2−3n | |
| −n= |
| = |
| = |
2 | | 2 | | 2 | |
26 mar 20:32
Echoes: dzieki !
26 mar 20:35