Zadanie z prawdopodobieństwa
Patrycja: Trzech kontrolerów jakości pracuje niezależnie. Pierwszy wykrywa 90%wad, drugi 80%, a trzeci
60%. Jaki procent wad wykrywają łącznie? Jaki procent wad wykrywa trzeci kontroler a nie
wykrywa pierwszy ani drugi?
26 mar 20:02
Maciess: Jaka jest szansa ze nie wykryją wady?
10%,20%,40%
| 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| * |
| * |
| = |
| =0,008 |
| 10 | | 5 | | 5 | | 125 | |
wykrywają 99,2%
26 mar 20:06
wredulus_pospolitus:
P(B) = 0.1*0.2*0.6 = 0.012 = 1.2%
26 mar 20:18
Patrycja: Dzięki śliczne. A skąd wiadomo kiedy można mnożyć? Np. w P(B) mnożymy bezpośrednio
prawdopodobieństwa, ale w P(A) mnożymy odwrotności. Dlaczego tak?
26 mar 21:01