Prawdopodobieństwo
genewra: Rzucono trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych
oczek jest równa co najmniej 16.
26 mar 20:01
a7: Ω=6*6*6=256
A={(666, 665 566 656 ,664, 466 646 556 565 655}
?
26 mar 20:16
wredulus_pospolitus:
Możesz wypisać wszystkie możliwości ... wcale aż tak dużo ich nie masz bo raptem:
6,6,6
6,6,5 (i permutacje tego)
6,5,5 (i permutacje tego)
6,6,4 (i permutacje tego)
i to by było na tyle.
| | 1+3+3+3 | |
więc masz: P(A) = |
| |
| | 63 | |
26 mar 20:17
Eta:
6*6*6=216
26 mar 20:17
26 mar 20:18
genewra: | | 10 | |
Dziękuję  A jak bym nie skróciła, tylko zostawiła |
| , to też by mi na maturze uznali? |
| | 216 | |
26 mar 20:26
genewra: W sumie to chyba nie jest poprawne :') Patrzyłam na pierwszą odp a7
26 mar 20:27
genewra: | | 5 | |
Chodzi mi o to jakbym nie skróciła do |
| |
| | 108 | |
26 mar 20:29
a7: 10/216 to jest poprawnie, ale nie wiem czy za nieskrócenie odejmują punkt raczej nie
26 mar 20:30
genewra: Oki dzięki
26 mar 20:36