W trojkacie prostokatnym poprowadzono dwusieczna kata prostego.Oblicz dlugosc odcinka wycietego
z tej dwusiecznej przez brzeg trojkata,wiedzac,ze przyprostokatne maja dlugosci 8 i 6.
No i wiadomo przeciwprostokatna ma liczac z pitaograsa 10.Po lewej jest moj rysunek,po prawej
jest z ksiazki.
Ja zrobilem ten w ten sposob ( z twierdzenia o dwusiecznej)
| 10−x | 8 | ||
= | |||
| x | 6 |
| 30 | ||
i x wychodzi | ||
| 7 |
| z | 8 | 40 | ||||
W rozwiazaniu ksiazkowym natomiast zrobili y+z=10, | = | ,wychodzi z= | .Co jest | |||
| y | 6 | 7 |
| 10−x | 6 | |||
zrobie w ten sposob proporcje u mnie | = | ,to wychodzi tak jak w rozwiazaniu | ||
| x | 8 |
| 30 | 40 | ||
+ | =10 | ||
| 7 |
| 30 | 40 | ||
+ | =10 | ||
| 7 | 7 |
Nic nie ma błędnego.
| 30 | 40 | |||
10− | = | =z | ||
| 7 | 7 |
| |BE| | 6 | ||
= | |||
| |ED| | 8 |
| 6−x | 6 | ||
= | |||
| x | 8 |
| 48 | 24 | |||
x= | , x= | |||
| 14 | 7 |
| 24√2 | ||
d= | ||
| 7 |
| a*b√2 | ||
d= | ||
| a+b |
| 1 | ||
PΔABC= | *6*8=24 | |
| 2 |
| 1 | 1 | √2 | √2 | |||||
PΔABC= | *6*d*sin45+ | *d*8 *sin45=3d* | +4d* | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 7√2 | |
d=24 | |
| 2 |
| 2 | ||
d=24* | ⇔ | |
| 7√2 |
| 24√2 | ||
d= | ||
| 7 |