Pole czworokąta ABCD
antoni: Oblicz pole czworokąta ABCD, w którym |AB|=10√2, |BC|=8, |CD|=6 oraz ∡ABC = ∡BAD = 45 stopni.
26 mar 16:39
a7:

P
A−B
CD=PΔ
ABC−PΔ
DCE=50−4
√2
26 mar 16:51
a7: poprawka
| | 10*10 | | 4√2*2 | |
PABCD=PΔABE−PΔDCE= |
| − |
| =50−4√2 |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 16:53
a7: 1.przedłużamy boki BC i AD i otrzymujemy trojkąt prostokątny równoramienny ABE, więc
|AE|=|BE|=10 skoro |AB|=10√2
oraz |EC|=10−8=2, |DE| liczymy z tw.Pitagorasa
2. zauważamy że szukane pole czworokąta to pole ΔABE odjąć pole ΔDCE
3. robimy obliczenia
26 mar 16:57
antoni: ahh no tak, wystarczylo sobie trojkacik dorysowac i wszystko jasne. dziękuje bardzo a7
26 mar 16:59
a7:
26 mar 16:59