Oblicz w Z4
XYZ: Oblicz w Z4 (pierścienie i ciała)
2 ∗ 2, 2 + 2
Jak to rozwiązać? Proszę o pomoc :33
26 mar 16:24
ABC:
Z
4 z dodawaniem i mnożeniem modulo 4 nie jest ciałem tak na marginesie
26 mar 16:27
XYZ: Oki, to już coś xd a jak to wyliczyć? Xd
26 mar 16:28
ABC:
to co podałeś to właśnie są dzielniki zera, których nie ma w ciele

2*2=0 , zresztą również 2+2=0
26 mar 16:31
XYZ: A odwrotności 0,1,2,3 jak liczyć?
26 mar 16:36
XYZ: Albo np. 2−3 ile się równa? :33
26 mar 16:37
ABC:
nie każda liczba ma odwrotność bo to nie jest ciało
3*3=1 więc odwrotnym do 3 jest 3
2 jest dzielnikiem zera więc nie ma odwrotności
1+3=0 więc −3=1
stąd 2−3=2+1=3
26 mar 16:46