najprostsza postac
darek: Doprowadź do najprostszej postaci √x2−4x+4+√25x2+10x+1 dla x∊ <0, 1>
Wystarczy podstawić pod x 0 i 1?
f(0)=√x2−4x+4+√25x2+10x+1=3
f(1)√x2−4x+4+√25x2+10x+1=7
I to wszystko?
26 mar 16:11
Echoes: x2−4x+4= (x−2)2
25x2+10x+1= (5x+1)2
26 mar 16:13
a7: czyli |x−2|+|5x+1|=
w podanym przedziale |x−2|=−x+2 a |5x+1|=5x+1
−x+2+5x+1 =4x+1
chyba dobrze
26 mar 16:19
Jerzy:
Dobrze.
26 mar 16:22
ABC:
nie zrozumiałeś polecenia darek

zgodnie z tym co pisze Echoes
√x2−4x+4=|x−2|
√25x2+10x+1=|5x+1|
teraz trzeba wykorzystać założenie x∊<0,1> i własności wartości bezwzględnej
a7 a może 4x+3?
26 mar 16:22
Jerzy:
Oczywiście....przeoczyłem.
26 mar 16:23
a7: @ABC jasne 4x+3
(chochliki grasują w moich postach

)
26 mar 16:31