Trygonometria
PirchHD: Rozwiąż równanie 4cos2x*sinx−3cos2x=sinx(1−sinx) w przedziale ≤0;2π≥. Ktoś ma pomysł jakie
wzory użyć by to przekształcić?
26 mar 15:18
ICSP: cos2x = 1 − sin2x
t = sinx , |t| ≤ 1
i dostajesz równanie wielomianowe.
26 mar 15:21
PirchHD: Zrobiłem to tak: cos2x(4sinx−3)=sinx(1−sinx)
(1−sin2x)(4sinx−3)−sinx(1−sinx)=0
(1−sinx)(1+sinx)(3sinx−3)=0. Dobrze?
26 mar 15:26
ICSP: (1 − sinx)(1 + sinx)(4sinx − 3) − sinx(1 − sinx) = 0
(1 − sinx) [ (1 + sinx)(4sinx − 3) − sinx ] = 0
26 mar 15:32