Wyznacz ciąg geometryczny
kamil: Suma trzech pierwszych wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego wynosi 49. Jeżeli do pierwszego
wyrazu dodamy 2, do drugiego 4, a od trzeciego odejmiemy 1, to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego. Wyznacz ciąg geometryczny.
26 mar 15:16
Jerzy:
x + y + z = 49
y2 = x + z
2(x + 4) = (x + 2) + (z − 1)
26 mar 15:18
ICSP: y2 = x*z
26 mar 15:22
ICSP: 2(y + 4) = x + 2 + z − 1
26 mar 15:23
Jerzy:
Literówka ... oczywiscie: y2 = x*z
26 mar 15:23
Jerzy:
No i druga
26 mar 15:24
kamil: x−2y+z=7
Co mam z tym dalej zrobić? Nic nie przychodzi mi do głowy odnośnie tego zadania.
26 mar 15:38
ICSP: musisz rozwiązać układ równań:
x + y + z = 49
y2 = x * z
x − 2y + z = 7 ⇒ x + y + z − 3y = 7
26 mar 15:42
Jerzy:
Z trzeciego masz: x + z = 2(y + 4) − 1 i podstaw do pierwszego
26 mar 15:42
kamil: y=14
x+14+z=49 ⇒ x+z=35
196=x*z
26 mar 15:55
ABC:
ponieważ rosnący , to x=7, z=28
26 mar 16:09
darek: Dzięki.
26 mar 16:22