matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
kamil:
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta a∊(90°, 180°), jeżeli wiemy, że cos2α=
9
.
25
Może ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem to zadanie? cos2α = 1−sin
2
α
16
sin
2
α =
25
4
sinα=
5
3
cosα = −
5
4
tgα= −
3
3
tgα=−
4
26 mar 14:20
Jerzy:
Źle
26 mar 14:26
kamil:
A co jest źle?
26 mar 14:27
Eta:
cos(2α)=1−2sin
2
α
26 mar 14:29
Leszek:
cos 2α = cos
2
α − sin
2
α = 1 − 2 sin
2
α
26 mar 14:30
kamil:
W takim wypadku
2
√
2
sinα=
5
√
17
cosα=−
5
2
√
34
tgα=−
17
√
34
ctgα=−
4
Teraz jest dobrze?
26 mar 14:44
Eta:
ok
26 mar 14:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick