pierwiastek z sumy z pierwiastkiem
pakmen:

Jak rozwiązać taki przykład?
Z góry dzięki za pomoc!
26 mar 11:47
Leszek: Kolejno podnosimy do kwadratu to wyrazenie , az trzykrotnie !
26 mar 14:39
Jerzy:
I co dalej ?
26 mar 14:42
PW: No właśnie, co trzeba rozumieć pod pojęciem "rozwiązać przykład"?
Liczba jest niewymierna, czy idzie o to, żeby wykazać jej niewymierność? Wtedy wskazówka
Leszka jest cenna, po trzech operacjach dojdziemy do równania wielomianowego i można
będzie skorzystać z twierdzenia o całkowitych pierwiastkach wielomianu o współczynnikch
całkowitych.
x = √5+√5+√5.
x2 = 5 + √5+√5
x2−5 = √5+√5
i tak dalej.
26 mar 15:43