Napisz rownania stycznych
Uczeń : Napisz rownanie stycznych do wykresów funkcji f i g w ich punkcie przecięcia, gdy:
f(x) = x4
g(x) = 1 / x2
Obliczylem punkt przecięcia (−1, 1), f'(x) i g'(x) i nie wiem co dalej.
26 mar 11:23
ICSP: Równanie stycznej :
y − y0 = f'(x0)(x − x0)
wystarczy podstawić
P.S.
Wykresy przecinają się dwa razy.
26 mar 11:25
wredulus_pospolitus:
podstawiasz do WZORU NA STYCZNA W PUNKCIE x0
26 mar 11:25
Uczeń : Właśnie nie wiem, co powinienem pozostawiać
26 mar 11:30
Uczeń : Podstawiac*
26 mar 11:30
Uczeń : y0 = f'(x)
x0 = −1?
26 mar 11:33
ICSP: P(x0 , y0) − współrzędne punktu.
26 mar 11:34
wredulus_pospolitus:
f'(xo) wartość pochodnej w punkcie xo
26 mar 11:35
Uczeń : Dzięki wielkie!
26 mar 13:31
Uczeń : Przy okazji: mam problem z liczeniem pochodnych z funkcji typu 32 / x2
Jak to sprawnie liczyć?
26 mar 13:35
Jerzy:
f(x) = 32x
−2
| | 64 | |
f'(x) = 32*(−2)*x−3 = −64x−3 = − |
| |
| | x3 | |
26 mar 13:38
Uczeń : <3
26 mar 13:42