Uogólniony iloczyn rodziny zbiorów
reltih: An = (2 − 1/n, π − 1/n)⊆R, n∊N
Mam wyznaczyć ∩n∊N An
Mam zapisany poprawny wynik: <2, π−1)
Dlaczego w wyniku 2 należy do zbioru, a π−1 nie?
Według mnie obie liczby powinny nie należeć.
26 mar 11:19
wredulus_pospolitus:
ponieważ A
1 = (2 − 1 ; π −1) czyli A
1 = (1, π−1
)
więc jak w przekroju całej rodziny może być {π−1} skoro on nie należy do A
1
26 mar 11:25
reltih: Źle zrozumiałeś mnie. Przecież napisałem "Według mnie obie liczby powinny nie należeć."
Nie rozumiem dlaczego 2 należy.
26 mar 11:38
ICSP: 2 należy ponieważ należy dla każdego zbioru.
| | 1 | |
jest zawsze większe niż 2 − |
| |
| | n | |
26 mar 11:39
reltih: ok, już zrozumiałem.
dzięki
26 mar 11:50