Zadanie z prawdopodobieństwem
WalterWhite: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy kolejno dwa razy jedną liczbę bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma wylosowanych liczb jest liczbą
parzystą.
24 mar 22:38
a7: Ω=6*5=30
A={(1,5)(1,3)(2,4)(2,6)(3,1)(3,5)(4,2)(4,6)(5,1)(5,3)(6,2)(6,4)}
24 mar 22:42
janek191:
?

Liczby dwucyfrowe : 10, 11, 12, ..., 99
Jest ich 90.
I Ω I = 90*89 = 8 010
45 jest nieparzystych i 45 jest parzystych
pp i np np
I A I = 45* 44 + 45*44 = 2*45*44 = 3 960
| | 3 960 | | 396 | | 44 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 8 010 | | 801 | | 89 | |
24 mar 22:51
a7: oj tak coś tutaj mi się zupełnie nie tak policzyło
24 mar 22:52
WalterWhite: Dziękuję!
24 mar 22:59