Zadanie z kombinatoryki
venice: Ile kolejnych liczb naturalnych, dwucyfrowych, nieparzystych, zaczynając od najmniejszej,
należy dodać, aby otrzymać 600?
24 mar 22:30
a7: 20
11, 13, .... 49
24 mar 22:36
venice: Można prosić o dogłębniejsze wyjaśnienie?
24 mar 22:40
janek191:
11 + 49 = 60, 13 + 47 = 60 itd.
10 * 60 = 600
Musi być 10 takich par:
bo
24 mar 22:44
venice: Dziękuję!
24 mar 22:47
Maciess: Albo jak ktos nie zauwazy to
Namniejsza − 11 r=2
S
n=11+13+...+(11+2(x−1))
x
2+10x−600=0
x=20 v x=−30 (nie pasuje)
24 mar 22:50
Maciess: *S
x
24 mar 22:54