własności relacji
iteRacj@:
Niech uniwersum relacji r będzie zbiór 2Z, gdzie r={(A,B): A∩B=∅}. Mam odpowiedzieć na
pytanie, czy relacja r jest przeciwzwrotna.
Nie wiem, czy przy takim uniwersum zbiór A może być zbiorem pustym?
24 mar 22:20
Adamm:
A czy ∅∊2Z ?
24 mar 22:29
iteRacj@: Nie należy.
24 mar 22:30
Adamm:
Zaznaczam, że B∊2C znaczy dokładnie to samo co B⊂C
24 mar 22:31
iteRacj@: Czy chodzi o to, że elementami tej relacji są zbiory?
24 mar 22:35
Adamm:
r = {(A, B)∊2Zx2Z : A∩B = ∅}
24 mar 22:46
iteRacj@: | | 1 | |
Czy ja dobrze rozumiem, że do relacji należą np. pary {1,2}r{ |
| }, |
| | 4 | |
24 mar 23:04
Adamm:
Nie, bo nie wiadomo czy {1, 2} jest z 2Z
o Z nie wiadomo praktycznie nic
25 mar 00:03
iteRacj@:
Te zbiory skopiowałam z odpowiedzi w innej grupie. Teraz widzę, że kompletnie bez sensu.
Wieczorem zastanowię się nad tym zadaniem i będę pytać dalej.
Zbiór A może być zbiorem pustym, tak?
25 mar 18:19
Adamm:
A∊2Z ⇔ A⊂Z
teraz, czy może być A = ∅ ?
25 mar 19:07
iteRacj@:
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru, więc A może być zbiorem pustym i B też.
Jeśli A=∅ i B=∅, to A∩B=∅. Para (∅,∅) należy do relacji, więc nie jest to relacja
przeciwzwrotna.
Czy teraz jest poprawnie?
25 mar 22:13
Adamm: Jest ok
28 mar 23:51
iteRacj@: wreszcie się udało : )
dzięki!
28 mar 23:56