Zadanie z graniastosłupem
doves: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny wpisany w okrąg o promieniu 13.
Tangens jednego z kątów ostrych tego trójkąta jest równy 2,4. Pole powierzchni największej
ściany bocznej jest równe 312. Wyznacz objętość tego graniastosłupa.
24 mar 21:58
janek191:
Mamy
26 h = 312
h = 12
| | a | |
tg α = |
| = 2,4 ⇒ a = 2,4 b |
| | b | |
oraz
(2,4 b)
2 + b
2 = 26
2
5,76 b
2 + b
2 = 26
2
6,76 b
2 = 26
2
a = 24
zatem
P
p =0,5 a*b = 0,5*24*10 = 120
V = P
p*h = 120*12 = 1 440
24 mar 22:10
doves: Dziękuję!
24 mar 22:17