matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Probabilistyka
Asia:
Wyznacz w przybliżeniu (z twierdzenia Poissona) jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród losowych 400 osób 10 urodziło się 5 sierpnia.
24 mar 21:37
Asia:
Proszę o pomoc Asia
25 mar 19:14
Pytający:
str.5:
http://prac.im.pwr.edu.pl/~agniesz/rachunek_prawd_MAEW104/wyklady/R_Pr_MAEW104_wyklad8_rozklady_dyskretne.pdf
n=400
1
p=
// przy założeniu, że rok ma 365 dni
365
k=10
400
λ=
365
400
10
1
1
(400/365)
10
P(X=10) =
(
)
10
(1−
)
400−10
≈
e
−400/365
365
365
10!
≈ 0,0000002
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(400,10)*(1%2F365)%5E(10)*(1-1%2F365)%5E(400-10)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(400%2F365)%5E10%2F10!*e%5E(-400%2F365)
25 mar 20:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick