pilne
Staś: Oblicz sumę siedmiu liczb biorąc pod uwagę, że są to kolejne liczby (począwszy od
liczby parzystej). Suma pięciu końcowych liczb jest czterocyfrowa, natomiast suma
pięciu początkowych liczb jest trzycyfrowa. Zapisz wszystkie obliczenia.
24 mar 21:33
zys:
2n+2n+1+2n+2+2n+3+2n+4
10n+10 10*98+10=990
2n+2+2n+3+2n+4+2n+5+2n+6
10n+20 10*98+20=1000
196+197+198+199+200+201+202
24 mar 22:15
a7: np. 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, suma 1771 suma trzech pierwszych 753 suma pięciu
ostatnich 1270
24 mar 22:17
a7: oj chochlik
24 mar 22:18
a7: pierwsza liczba musi być mniejsza niż 199 999:5=199.8 i metodą prób i błędów .....
24 mar 22:20
Pytający:
a1=x∊ℤ
a2=x+1
...
a7=x+6
Suma wszystkich siedmiu:
s=a1+a2+...a7=7x+(1+2+3+4+5+6)=7x+21=7(x+3)
Suma ostatnich pięciu:
s−(a1+a2)=7x+21−(x+x+1)=5x+20
Suma pięciu początkowych:
s−(a6+a7)=7x+21−(x+5+x+6)=5x+10
Z treści:
1000≤5x+20≤9999 ⇒ 980≤5x≤9979 ⇒ 980/5≤x≤9979/5 ⇒ 196≤x≤1995,8
100≤5x+10≤999 ⇒ 90≤5x≤989 ⇒ 90/5≤x≤989/5 ⇒ 19≤x≤197,8
⇒
196≤x≤197,8
Czyli jedyne możliwości to:
• x=196, wtedy s=7(196+3)=1393,
• x=197, wtedy s=7(197+3)=1400.
24 mar 23:16
zys:
tyle, że zgubiłeś treśc zadania
25 mar 16:17
Pytający:
Faktycznie, "począwszy od liczby parzystej". Czyli 197 odpada.
25 mar 20:02