proszę o pomoc
Staś: Wypisz wszystkie liczby pięciocyfrowe podzielne przez 36, które spełniają warunki:
−3 to cyfra setek
−cyfra dziesiątek równa się 4
−cyfra jedności tysięcy =2
Odpowiedź uzasadnij.
24 mar 21:33
a7: metodą prób i błedów
12348:36=343
52344:36=1454
92340:36=2565
24 mar 21:43
janek191:
x234y
10 000 x + 2 000 + 300 + 40 + y
Suma cyfr
9 + x + y musi być podzielna przez 9
więc
x + y musi być podzielna przez 9
x = 1 y = 8 lub x = 2 y = 7 lub x = 3 y = 6 itd.
oraz
liczba 4y = 40 + y musi być podzielna przez 4
Mamy końcówkę 48 lub 44 lub 40
czyli
y = 8 lub y = 4 lub y = 0
zatem
x = 1 lub x = 5 lub x = 9
Liczby
12 348
52 344
92 340
24 mar 22:22